0 produkter kr: Du har ingen varer i handlevognen
Gå til kasse

Kjekt å vite om våre matovner

Skal du kjøpe en matovn, trenger du gjerne ekstra kompetanse og rådgivning. Her finner du svar på noe av det vi vet mange lurer på når de skal kjøpe matovner. Ta ellers gjerne kontakt med oss om du har andre spørsmål.

Må jeg gjøre/bygge noe selv på Kuplen?

Nei, Kuplen er en ferdig ovn. Den leveres med offwhite farge, dør og termometer. Det eneste du må gjøre med Kuplen er å fyre den inn før bruk. Innfyringsanvisning følger med ovnen. 

Hvordan varmer jeg opp bakerovnen?

Du fyrer med ved i midten av ovnen. 

Hvor lang tid tar det å varme opp bakerovnen? 

Det tar ca 1.25 – 2 timer å varme opp bakerovnen.

Hvordan vet jeg at bakerovnen er ferdig varmet opp?

På Kuplen ser du det inne i ovnen. I starten er den mørk/svart og når den er ferdig oppvarmet er den lys inni.

Må jeg ta ut veden/glørne når jeg skal steke?

Om du skal steke brød/bakverk er det best å ta ut glør, sope ovnen, stenge spjeld og lukke døra under steking. Skal du steke pizza, kan du godt ha et bål/glør i den ene siden, men da må du huske på at det blir ujevn varme og snu på pizzaen under stekingen. 

Må jeg ha pipe? 

Nei, om den står ute i friluft må du ikke det, men det kan være praktisk å få røyken høyere opp. Skal du ha tak over ovnen, vil vi anbefale pipe, ellers vil man sote ned taket.

Kan jeg installere vedfyrt bakerovn inne?

Ja, men av praktiske grunner (vekt/størrelse) anbefaler vi å bruke byggesett.

Hvor lenge holder en vedfyrt bakerovn seg varm?

En leire- eller steinovn holder seg normalt varm i ca 1 døgn. 

Hvor varmt kan det bli inni en vedfyrt bakerovn?

Ved maksimal fyring kan man oppnå ca. 400 °C i en steinovn.

Hva slags ved passer best til vedfyrt bakerovn?

For best resultat anbefaler vi løvtre med høy brennverdi, f.eks. bjørk og ask.
Ved med dårlig brennverdi, f.eks. furu, vil sote til ovnen inni.

Hvilke fordeler har vedfyrt matovn sammenlignet med elektrisk ovn?

Med vedfyrt steinovn vil du få en unik smak på maten, spesielt bakverk.
Med ca. 300 °C i ovnen er det stor kapasitet på bl.a. pizzasteking, da en pizza blir stekt på ca. 2 min.

Vedkomfyrer

Hvor varmt blir det i en vedkomfyr?

I en vedkomfyr oppnår man lett temperatur over 200 °C.

Hvor lenge holder det seg varmt i en vedkomfyr?

Selv om en vedkomfyr magasinerer varme i for eksempel kleberstein, er man avhengig av jevn og god fyring for å holde steketemperaturen på et stabilt nivå. 


Peisovner med bakerovn

Hvor varmt blir det i bakerovnen på en peisovn med bakerovn?

220 °C ved røykuttak på toppen, 180-190 °C ved røykuttak bak.

Kan jeg regulere temperaturen i bakerovnen?

Ja, ved å legge på mer eller mindre ved.


Røykovner

Hva er forskjellen på kald- og varmrøyking?

Kaldrøyking er røyking av mat med temperatur under 25 °C.
Kaldrøyking tar lenger tid enn varmrøyking.
Varmrøyking er røyking av mat på ca. 60-65 °C.

Hvilke røykovner kan jeg kaldrøyke i?

Det er lettest å få til kaldrøyking i Tommerup og Heimdal.
Gefion er en lavere ovn og det blir dermed vanskeligere å få til kaldrøyking. I vinterhalvåret er det enklere å få det til.

Hva fyrer jeg med i en røykovn?

Du fyrer opp med småved av løvtre, deretter legger du røykespon over glørne.

Hvor lenge må jeg fyre?

Til småveden har blitt til glør.

Fyrer jeg med ved når jeg skal kaldrøyke?

Nei, da bruker du bare røykespon som du tenner på i ene kanten slik at den ulmer.

Hvor lenge brenner/ulmer en kaldrøykebakke?

Den vil ulme i 9-10 timer. Ved kaldrøyking av vanlig småfisk, må man fyre opp kaldrøykebakken 3 ganger, så er det ferdig kaldrøykt.