Ofte stilte spørsmål om peiser

En ny peis er en investering dere skal ha glede av lenge. Det kan være mye å ta stilling til og utvalget er stort. Derfor er det viktig å tenke på både kvalitet, materialer og overflater. Ser du etter en klassisk peis eller en ovn med et moderne, men tidløst design? 

Her finner du svar på noe av det vi vet mange lurer på når de skal velge peis. Ta ellers gjerne kontakt med oss om du har andre spørsmål.

Hva er konveksjon?

En konveksjonsovn har doble vegger. Mellom disse varmes luften opp og stiger til toppen av ovnen. Dermed suges kald luft inn i bunnen og stiger opp mellom veggene på ovnen. På denne måten starter luft- og varmesirkulasjonen. Jo varmere ovn, desto hurtigere gjennomstrømning av luft.

Hva er virkningsgrad?

Virkningsgrad er et mål i prosent på hvor stor del av brenselets energiinnhold som peisen eller ovnen kan avgi til rommet. Jo høyere varme, desto større virkningsgrad. Nye peisovner har en virkningsgrad på 70-80 %, mens gamle peisovner har en virkningsgrad på kun ca 45%.

Hva gjør jeg dersom jeg ikke har pipe?

Hos Seljord Varmeservice kan du få montert både peis og pipe på én dag. Se gjerne på en av pakkeløsningene vi har med peisovn og stålpipe. Vi tilbyr også et stort spekter av biopeiser uten pipe.

Hvordan måles effekt for en ovn eller peis?

Effekten angis i kilowatt (kW), som er det samme som 1000 watt. Dette tilsvarer den varmen ovnen avgir et bestemt tidspunkt. Jo hardere du fyrer, desto større varmeeffekt. En peisovn kan normalt avgi en effekt på 2-9 kW. Til sammenlikning avgir en panelovn ca 1-2 kW.

Hvor mye varme har jeg behov for?

En normalt godt isolert bolig har et varmebehov på ca 60-70 watt pr kvadratmeter. Til oppvarming av et rom på 50 kvm trenger du ca 3500 watt.

Brannmur

Hva er brannmur?

Minimum 10 cm pusset mur i enten i leca eller teglstein er det vi tradisjonelt kaller for brannmur. I dag kan man montere brannmursplater på en mye enklere måte. Våre 5 cm scamotecplater er Sintef-godkjent som brannmur. De leveres enten som ferdigmalte i 120 x 100 x 5 cm, eller 120 x 240 x 5 cm ubehandlede peisplater. Gips er ikke godkjent som brannmur.

Hvor stor må brannmuren være?

Om ikke ildstedet har egne spesifikasjoner, så kan en regne 30 cm til siden i 45° vinkel fra side/topp ildsted.

Kan brannmuren og pipen tapetseres?

Nei. Tapetet vil skjule eventuelle skader/setninger som kan oppstå

Fyring

Hvorfor soter det på glasset?

Dette kan ha flere årsaker. Se denne sjekklista:

 • Benytt kun tørr ved
 • Bruk opptenningsbriketter
 • Ikke fyr med papp, aviser eller kosekubber
 • Sjekk om du har stengt opptenningsventilen, eller primærluft
 • Tenner du opp med riktig mengde ved for ditt brennkammer? Ref: bruksanvisning.
 • Jo mer glass ildstedet har, desto hardere skal det fyres for å opprettholde høy temperatur i brennkammeret.

 

Ildstedet vil ikke brenne.

 • Er det nok luft inn i rommet? Dagens ildsteder trenger mye luft i oppfyringen for å få i gang trekken i pipen.
 • Sett opp et vindu og fyr med døren litt på gløtt.
 • Bruker du nok ved til oppfyring?
 • Er veden tørr?

 

Det ryker inn i rommet når jeg åpner døren.

Under har vi listet opp noen årsaker og forslag til løsninger på dette problemet:

 • Et varmt brennkammer har høyere trykk enn i rommet. Det kan hjelpe å åpne døren sakte opp for å utligne trykket.
 • Hvis ildstedet står i nærheten av kjøkkenet kan ventilator/kjøkkenvifte skape undertrykk. Det kan hjelpe å skru av ventilatoren eller sette opp et vindu.
 • Moderne boliger er tette og ildsted skal monteres med friskluft utenfra. Har du en nyere bolig med ildsted uten frisklufttilkobling kan det være at brennkammeret ikke får nok luft. Du kan sjekke om ildstedet får nok luft ved å fyre med dør eller vindu åpent, slik at det kommer mer luft inn i rommet. Dersom dette hjelper kan du, om det er mulig, montere friskluft utenfra eller sette inn veggventil(er).

Dersom ikke noe av dette hjelper kan problemet ligge i pipen. Se under piper for mer info.

Montering

Gulvplate: Må jeg ha en spesiell gulvplate?

Ja. Underlagsplaten må være minimum 30 cm foran ovnsdøren om ikke annet er beskrevet som krav til ildstedet. Det er egne krav til kjøkkenpeiser og murte gruepeiser. Anbefalte materialer: Herdet glass (vi anbefaler at gulvet er plant), fliser, steinplater, stålplater.

Hvor langt kan ildstedet stå fra brennbart materiale?

Alle ildstedene har i dag egne krav til avstander. Uansett må det være minst 30 cm fra røykrøret til nærmeste brennbart.

Kan det gamle hullet i pipen brukes?

Ja, hvis det har samme dimensjon eller større enn det nye ildstedet.

Ja, hvis det gamle pipehullet er i riktig høyde eller høyere enn kravet til det nye ildstedet

Kan jeg montere selv?

Ja, du kan montere ildstedet selv. Men som huseier er du forpliktet til å få installasjonen godkjent.

Tåler gulvet vekten av ovnen?

Gulvet må forsterkes hvis ildstedet veier mer enn 350 kg/m2.

Kontakt eventuelt snekker/byggmester for å få en vurdering dersom du er i tvil.

Hvor lang tid tar det å sette inn en ny ovn?

Dette varierer fra produkt til produkt. De enkleste monteringene tar fra 3-5 timer. Du kan benytte ildstedet 1-2 dager etter at det er installert.

Valg av ovn/peis - Hvordan finner jeg ut hvilken peis/ovn som passer for meg?

Kontakt oss i Seljord Varmeservice eller fyll ut den enkle «Ildstedguiden frå Seljord Varmeservice», så kan vi foreslå peis eller ovn helt tilpasset ditt behov.

Sotfri fyring i peis

Det kan være utfordrende å unngå at glasset i store peiser ikke soter ned under fyring.
Vi ønsker selvsagt et vakkert bål bak et klart glass som gir den hyggen som vi hadde forventninger om før installasjon. Å fyre et bål bak et glassbur har sine begrensninger og forventningen om å holde glasset helt rent under hele brukstiden, vil nok aldrig kunne tilfredsstilles. Det vil som regel danne seg litt støv på glassflaten, men kunsten er å holde dette til et minimum. Dette støvlaget lar seg lett fjerne med en klut eller svamp. Det vi må prøve og unngå er et svart hardnakket kokslag. Om du følger rådene på Youtube-videoen så vil du lykkes bedre med sotfri fyring i peis.